Workshops
Voel je even een echte dierenarts en verbeter je skills tijdens een van onze leerzame workshops! Een plekje voor deze workshops is gratis. Het is niet mogelijk om vooraf een plaats te reserveren voor een workshop. De kaartverkoop start om 10:30 bij de DOE-stand, welke aan het begin van het evenemententerrein te vinden is.
Let op: vol is vol!
Hechten
Voel je even een echte dierenarts en verbeter je chirurgische skills tijdens onze leerzame hechtworkshops! Tijdens deze workshop krijg je de kans om zelf te oefenen met het oefenmateriaal dat ook binnen de studie Diergeneeskunde wordt gebruikt om het hechten te leren. Een unieke kans dus! De workshop zal meerdere keren plaatsvinden en een plekje voor deze workshops is geheel gratis! Het is niet mogelijk om vooraf een plaats te reserveren voor een workshop. De kaartverkoop start om 11.00 bij de DOE-stand, welke op het evenemententerrein te vinden is.
Tandverzorging voor je viervoeter
Tandenpoetsen, een dagelijkse handeling bij onszelf, maar het is ook belangrijk om het gebit van je huisdier goed in de gaten te houden en te onderhouden! In deze workshop leer je waarom het belangrijk is om ook de tanden van je huisdier regelmatig goed te verzorgen en met welke verschillende materialen dit allemaal mogelijk is. Niet alle dieren zijn gewend aan het tandenpoetsen, dus er zal zeker aandacht worden besteed aan de vraag hoe je dit nou aanleert bij je dier. Aan de hand van gebitsmodellen wordt dit allemaal gedemonstreerd en er is ook de mogelijkheid om zelf met deze modellen te oefenen. Neem ook vooral je eigen hond mee om tips te krijgen over het tandenpoetsen en je hond kan met een stralende lach weer mee naar huis!
Verbandleer bij het paard
Het komt helaas niet zelden voor dat paarden wonden oplopen; ze doen iets te druk in de paddock, hebben een onderling conflict of tikken zichzelf aan met hun achterbenen. Wanneer je jouw paard met een wond aantreft is dit vaak erg vervelend en wil je natuurlijk dat de dierenarts zo snel mogelijk komt om het paard te behandelen. Het is in dit geval fijn als jij als paardeneigenaar alvast een verband aan kunt leggen om de wond te beschermen totdat de dierenarts er is. Wil je dit leren? Kom dan naar de workshop verbandleer en leer hoe je een verband aan het onderbeen van een paard aanlegt. Het aanleggen van het verband wordt eerst uitgelegd en gedemonstreerd, waarna je zelf op paardenbenen kunt oefenen. Zo kun jij na het volgen van de workshop zelf jouw paard verbinden in geval van spoed!
Schapen verlossen
Het is weer lente en dat betekent dat het tijd is voor lammetjes in de wei! Meestal kunnen lammetjes prima zelf geboren worden, maar soms is hier toch wat hulp bij nodig. Hoe ligt een lammetje nou meestal? En welke problemen kunnen er ontstaan wanneer een schaap drachtig is van meerdere lammetjes? Wil jij dit weten en ook leren hoe je problemen op kan lossen zodat er een gezonde lammetjes worden gezet? Kom dan naar een workshop schapen verlossen verlossen. Deze workshop is al vanaf de eerste editie van ons evenement een groot succes! Hier krijg je uitleg en mag je zelf oefenen met het verlossen op onze verlosboxen!
Koeien verlossen
Vanwege het succes van onze workshop schapen verlossen wordt er dit jaar een nieuwe workshop aangeboden: koeien verlossen! Meestal kunnen kalfjes prima zelf geboren worden, maar ook hier is soms wat hulp bij nodig. Hoe ligt een kalfjes nou meestal? En welke problemen kunnen er ontstaan? Wil jij dit weten en ook leren hoe je problemen op kan lossen zodat er een gezonde kalfjes worden geboren? Kom dan naar een workshop koeien verlossen. Hier krijg je uitleg en mag je zelf oefenen met het verlossen op onze verlosboxen!
Diergeneeskunde in Afrika: Appeltje, Eitje?
Dierenartsen… Ze zijn niet meer weg te denken uit onze maatschappij, waarin huisdieren een steeds belangrijkere rol spelen, er steeds meer aandacht is voor dierwelzijn en ziekten die van dier op mens worden overgedragen (denk aan Q koorts, vogelgriep en ook het coronavirus) steeds vaker opduiken. Invasieve operaties en chemotherapie bij huisdieren worden steeds normaler. Maar hoe ziet de rol van de dierenarts eruit in minder welvarende landen? Hoe ga je als dierenarts om met zeer beperkte middelen? En hoe bepalen lokale culturen, religies en gebruiken het werk van de dierenarts? Tijdens de workshop “Diergeneeskunde in Afrika: appeltje eitje?” leg je samen met Dian Pieters, dierenarts en docent aan de faculteit Diergeneeskunde, in hartje Afrika een patiëntronde af met in je dokterstas slechts een doos eieren, haarelastiekjes en andere huis-tuin-en-keukenmiddelen. Met een beetje creativiteit kun je in deze workshop zeker je ei kwijt!
Medicatie geven makkelijk gemaakt
Medicatie toedienen bij je huisdier kan soms een hele opgave zijn. Een klein pilletje veroorzaakt bij veel dieren en huisdiereigenaren een hele hoop stress. Maar wat als het nou echt nodig is? Leer bij de workshop ‘Medicatie toedienen’ alle trucjes van dierenartsen om zo snel en stressvrij mogelijk je dier een pil te geven. Kom oefenen op knuffeldieren of neem zelfs je eigen hond mee om op een leuke en positieve manier te oefenen!
Konijnen kennisquiz
Konijnen zijn goed in het verbergen van gebreken en pijn. Het is daardoor vaak niet eenvoudig om de juiste diagnose te stellen. Jessica Sluis, eigenaar van het Konijnen Adviesbureau en expert op het gebied van konijnenwelzijn, neemt je mee in de wereld van konijnen en hun gedrag. Lukt het jou om op basis van een patiëntendossier de juiste diagnose te stellen? Doe mee en beoordeel op basis van de bevindingen van de anamnese welke onderzoeken je gaat inzetten om te komen tot een diagnose.
Beestjes onder de loep
Wormen, teken, vlooien… Grote kans dat jij de kriebels van krijgt van deze beestjes. Niet alleen jij vindt ze vervelend, ook je huisdier kan hier flink last van hebben! Daarom is het belangrijk dat de dierenarts deze beestjes op kan sporen, zodat jouw huisdier de juiste behandeling kan krijgen. In deze workshop leer je hoe een dierenarts de eitjes van wormen in de poep van jouw huisdier kan vinden. Met verschillende materialen zoals een zeef en limonade boots je de stappen na die de dierenarts ook uitvoert om wormbesmettingen op de sporen. Daarnaast kan je al je vragen kwijt de dierenarts over parasieten bij je eigen huisdier!