Workshops

Voel je even een echte dierenarts en verbeter je skills tijdens een van onze leerzame workshops! Een plekje voor deze workshops is gratis. Het is niet mogelijk om vooraf een plaats te reserveren voor een workshop. De kaartverkoop start om 11.00 bij de DOE-stand, welke aan het begin van het evenemententerrein te vinden is.
Let op: vol is vol!

Hechten

Voel je even een echte dierenarts en verbeter je chirurgische skills tijdens onze leerzame hechtworkshops! Tijdens deze workshop krijg je de kans om zelf te oefenen met het oefenmateriaal dat ook binnen de studie Diergeneeskunde wordt gebruikt om het hechten te leren. Een unieke kans dus! De workshop zal meerdere keren plaatsvinden en een plekje voor deze workshops is geheel gratis! Het is niet mogelijk om vooraf een plaats te reserveren voor een workshop. De kaartverkoop start om 11.00 bij de DOE-stand, welke op het evenemententerrein te vinden is.

ce25d586-7220-4297-a3d3-da0a015224e5

Tandenpoetsen hond 

Tandenpoetsen, een dagelijkse handeling bij onszelf, maar het is ook belangrijk om het gebit van je huisdier goed in de gaten te houden en te onderhouden! In deze workshop leer je waarom het belangrijk is om ook de tanden van je huisdier regelmatig goed te verzorgen en met welke verschillende materialen dit allemaal mogelijk is. Niet alle dieren zijn gewend aan het tandenpoetsen, dus er zal zeker aandacht worden besteed aan de vraag hoe je dit nou aanleert bij je dier. Aan de hand van gebitsmodellen wordt dit allemaal gedemonstreerd en er is ook de mogelijkheid om zelf met deze modellen te oefenen. Neem ook vooral je eigen hond mee om tips te krijgen over het tandenpoetsen en je hond kan met een stralende lach weer mee naar huis!   

Tandenpoetsen hond

Verbandleer paard

Het komt helaas niet zelden voor dat paarden wonden oplopen; ze doen iets te druk in de paddock, hebben een onderling conflict of tikken zichzelf aan met hun achterbenen. Wanneer je jouw paard met een wond aantreft is dit vaak erg vervelend en wil je natuurlijk dat de dierenarts zo snel mogelijk komt om het paard te behandelen. Het is in dit geval fijn als jij als paardeneigenaar alvast een verband aan kunt leggen om de wond te beschermen totdat de dierenarts er is. Wil je dit leren? Kom dan naar de workshop verbandleer en leer hoe je een verband aan het onderbeen van een paard aanlegt. Het aanleggen van het verband wordt eerst uitgelegd en gedemonstreerd, waarna je zelf op paardenbenen kunt oefenen. Zo kun jij na het volgen van de workshop zelf jouw paard verbinden in geval van spoed! 

 

verbandleer

Medische beeldvorming 

Je dier is ziek of kreupel, maar wat is er nou precies aan de hand? Op zo’n moment zou je het dier van binnen willen kunnen bekijken, en gelukkig is daarin met de huidige technologie steeds meer mogelijk! Door gebruik te maken van röntgen kunnen we zien op welke plek een dier zijn poot heeft gebroken en of de verdwenen sok uit de wasmand nu per ongeluk ín je hond zit. Tannaz Karouei (gezelschapsdierenarts) neemt jullie mee in de wereld van de medische beeldvorming voor de diergeneeskunde. De straling die gebruikt wordt bij het maken van röntgen is schadelijk, hoe voorkom je als dierenarts dat je hiermee in aanmerking komt? Stap in de schoenen van een dierenarts en leer hoe je op de juiste manier een foto kunt maken van het gewenste lichaamsdeel van het dier. Hierna word je meegenomen in verschillende casussen waarbij medische beeldvorming gebruikt is om de juiste diagnose te kunnen stellen zodat onze vrolijke vriendjes weer zorgeloos door het leven kunnen!

Schermafbeelding 2023-04-08 om 16.12.16

Anatomie: Van kop tot kont

Heb jij wel eens een echte leeuwenschedel van dichtbij gezien? Of goed gekeken naar de voortanden van een koe? Hoe zien de magen van een geit eruit? En is dit heel anders bij de hond? Tijdens deze workshop ga je op zoek naar de antwoorden op deze en meer vragen. Je mag de schedels van verschillende diersoorten van dichtbij bekijken en aanraken en kunt gaan puzzelen welke maag bij welk dier past. Je krijgt een inkijkje in hoe dieren van binnen in elkaar zitten. We sluiten af met een uitleg over wat je allemaal gezien hebt en natuurlijk mag je zoveel vragen stellen als je wilt!” 

1fcafca0-6607-4d36-b0ce-ccaf44375b4a

Schapen verlossen

Het is weer lente en dat betekent dat het tijd is voor lammetjes in de wei! Meestal kunnen lammetjes prima zelf geboren worden, maar soms is hier toch wat hulp bij nodig. Hoe ligt een lammetje nou meestal? En welke problemen kunnen er ontstaan wanneer een schaap drachtig is van meerdere lammetjes? Wil jij dit weten en ook leren hoe je problemen op kan lossen zodat er een gezonde lammetjes worden gezet? Kom dan naar een workshop schapen verlossen verlossen. Deze workshop is al vanaf de eerste editie van ons evenement een groot succes! Hier krijg je uitleg en mag je zelf oefenen met het verlossen op onze verlosboxen! 

lammetjes

Koeien verlossen 

Vanwege het succes van onze workshop schapen verlossen wordt er dit jaar een nieuwe workshop aangeboden: koeien verlossen! Meestal kunnen kalfjes prima zelf geboren worden, maar ook hier is soms wat hulp bij nodig. Hoe ligt een kalfjes nou meestal? En welke problemen kunnen er ontstaan? Wil jij dit weten en ook leren hoe je problemen op kan lossen zodat er een gezonde kalfjes worden geboren? Kom dan naar een workshop koeien verlossen. Hier krijg je uitleg en mag je zelf oefenen met het verlossen op onze verlosboxen! 

kalfje

Parasitologie 

Wormen, teken, vlooien… Grote kans dat jij de kriebels van krijgt van deze beestjes. Niet alleen jij vindt ze vervelend, ook je huisdier kan hier flink last van hebben! Daarom is het belangrijk dat de dierenarts deze beestjes op kan sporen, zodat jouw huisdier de juiste behandeling kan krijgen. In deze workshop leer je hoe een dierenarts de eitjes van wormen in de poep van jouw huisdier kan vinden. Met verschillende materialen zoals een zeef en limonade volg je precies de stappen die de dierenarts ook doet. Je mag zelfs door een microscoop kijken en proberen erachter te komen van welke worm jouw patiënt nou last heeft! 

Anatomie door een 3D bril 

Uw huisdier speelt een belangrijke rol in uw leven en als hij zich niet lekker voelt dan doet u er natuurlijk alles aan om hem weer beter te maken. Daarnaast wordt er in de medische wereld nog steeds veel onderzoek gedaan en is er steeds meer mogelijk qua behandelingen. Dit zorgt voor een toenemende aantal behandelingen en complexe operaties voor dieren. Hiervoor is een grondige kennis van de anatomie essentieel voor toekomstig dierenartsen. Het project ‘Avatar Zoo’ heeft als doel om zo veel mogelijk proefdieren voor leer- en trainingsdoeleinden te vervangen door het ontwikkelen van zogenaamde ‘Avatars’. Dit zijn functionele interactieve Augmented Reality modellen. Deze kunnen worden gebruikt om de anatomie van dieren in 3D te bestuderen en om chirurgische procedures stap voor stap aan te leren. Deze workshop geeft een unieke inkijk in de ontwikkeling van deze moderne AV/VR techiek en de anatomie van de hond.