Lezingen

Wil jij meer op een laagdrempelig niveau meer leren over een van de vele diergeneeskundige onderwerpen. Neem dan een kijkje bij een van onze interactieve lezingen! Een plekje voor een lezing is gratis. Het is niet nodig om vooraf een plaats te reserveren voor een lezing. Dit jaar zullen de volgende lezingen gegeven worden.

 

Diabetes mellitus bij de kat: een bitterzoet verhaal 

Prof. dr. H.S. (Hans) Kooistra, specialist endocrinologie van de Universiteitskliniek Gezelschapsdieren, zal een lezing komen verzorgen over Diabetes Mellitus bij de kat. Diabetes mellitus, oftewel suikerziekte, is een veel voorkomende aandoening bij zowel mensen als katten. Zowel bij mensen als bij katten zijn “lifestyle factoren” nogal eens de oorzaak van het ontstaan van diabetes mellitus. Met name te weinig lichamelijke activiteit en overgewicht, en zeker de combinatie van deze twee, zijn belangrijke risicofactoren voor het ontstaan van diabetes mellitus.  
Bij deze vorm van diabetes mellitus is er zowel sprake van een verminderde werking van het hormoon insuline als van een verminderde productiecapaciteit van insuline. Het gebrek aan effect van insuline leidt tot een verhoogde afgifte van glucose (suiker) door de lever aan het bloed. Ook zorgt het gebrek aan insuline ervoor dat er te weinig glucose de cellen in kan gaan. Samen zorgt dit voor een duidelijk verhoogde glucoseconcentratie in het bloed. De overmaat aan glucose wordt uitgescheiden met de urine, hetgeen de typische symptomen van diabetes mellitus veroorzaakt, namelijk veel plassen (en daardoor veel drinken) en vermageren. Het belangrijkste onderdeel van de behandeling is het inspuiten van insuline. Dit kan zowel voor mens en kat vervelend zijn. Gelukkig is er uitzicht op een andere manier van behandelen van diabetes mellitus bij de kat. 

ULP: dagje in het leven van een veearts 

Dierenarts Carina den Hartogh van de Universitaire Landbouwhuisdieren Praktijk (ULP) neemt je mee in een dag van het leven van een veearts. Koeien, schapen, geiten en soms zelf alpaca’s komt zij dagelijks tegen in de praktijk; waarbij vaste bedrijfsbezoeken, spoedgevallen (zoals een verlossing) en zieke dieren dagelijkse kost zijn. Naast deze dagelijkse werkzaamheden, is de ULP ook actief binnen het onderwijs voor studenten van de Faculteit Diergeneeskunde en voeren zij onderzoek uit. Dus mocht je meer willen weten van en leuke vragen willen stellen over het leven als veearts, dan moet je deze lezing zeker niet overslaan!  

Kalfje binnenste buiten 

Wist jij al dat een kalfje ook al 4 magen heeft? En ben jij nieuwsgierig naar wat er nog meer allemaal in een kalfje zit? Kom dan naar deze interactieve lezing op de Tolakker! Docente Katharina van Leenen zal je een rondleiding geven doorheen het lichaam van een kalfje aan de hand van realtime echobeelden. Via een groot scherm kun je meekijken met de echobeelden waarbij Katharina zal vertellen wat er te zien is. Van mond tot kont zul je je verbazen over de interessante anatomie van deze jonge herkauwer. Daarnaast leer je de verschillen met de anatomie van een volwassen koe.  En tot slot kun je zien welke route de melk aflegt. In welke van de 4 magen denk jij dat melk als eerste komt? Kom erachter bij deze unieke lezing die slechts 3 keer gegeven wordt voor een groep van 15 mensen.    

Let op: voor deze lezing geldt een maximaal aantal van 15 personen. Een kaartje halen voor deze lezing is daarom vereist. Dit kan vanaf 11.00 bij de DOE stand op het evenemententerrein. Het kalfje dat voor deze lezing wordt gebruikt woont op de onderwijsboerderij van Diergeneeskunde, De Tolakker. Hier zal deze lezing ook plaastvinden.

Hoe slinger je een aap weer het wild in?

Marloes van Elderen is de dierenarts van Apenheul. In een dierentuin met wilde dieren werken, is een uitdaging. Maar met wilde dieren in het wild werken, is een nog veel grotere uitdaging. Marloes neemt jullie tijdens haar lezing mee met de risico’s, gevaren en uitdagingen van het reïntroduceren van 5 slingerapen in de jungle van Suriname. Tijdens haar workshop ‘Blaaspijp schieten’ laat ze zien waar je allemaal rekening mee moet houden als je een dier op afstand moet verdoven. Als dierenarts ben je niet alleen bezig met het beter maken van dieren, maar ook met het voorkomen dat ze ziek worden en het gezond houden van de dieren door middel van juiste voeding, welzijn en natuurbehoud. Dit laatste is Marloes haar grootste passie en ze neemt jullie graag mee in de manieren waarop je dit kunt doen en ook hoe dierentuinen hieraan bijdragen.  

Diergeneeskunde de wereld rond

Dierenartsen… Ze zijn niet meer weg te denken uit onze maatschappij, waarin huisdieren een steeds belangrijkere rol spelen, er steeds meer aandacht is voor dierwelzijn en ziekten die van dier op mens worden overgedragen (denk aan Q koorts, vogelgriep en ook het coronavirus) steeds vaker opduiken. Invasieve operaties en chemotherapie bij huisdieren worden steeds normaler. Er is een groot aantal dierenartsen werkzaam binnen het onderzoek en de toezichthoudende organen, zoals de NVWA. Maar hoe ziet de rol van de dierenarts eruit in minder welvarende landen? Hoe ga je als dierenarts om met zeer beperkte middelen? En hoe bepalen lokale culturen, religies en gebruiken het werk van de dierenarts? Dit is waar Dian Pieters, dierenarts en docent aan de faculteit Diergeneeskunde, tijdens haar lezing “Diergeneeskunde: de wereld rond” meer over zal vertellen. Hierbij zal ze ook haar eigen ervaringen, die ze tijdens haar studie in Zuid-Afrika heeft opgedaan, met u delen. 

“No foot, no horse”: Het belang van 3D hoefbeslag bij paarden 

Gezonde voeten zijn essentieel voor een paard; voor het welzijn en de gezondheid op korte én lange termijn. Goed aangemeten hoefbeslag is essentieel voor paarden met afwijkingen aan de benen of hoeven. Alhoewel het traditionele hoefbeslag veel mogelijkheden biedt is het soms alsnog niet mogelijk om een paard het juiste beslag te geven. Sinds december 2019 zijn Jan de Zwaan, Gerben Bronkhorst en een team van onderzoekers binnen de Universiteitskliniek Utrecht bezig met het ontwerp en de evaluatie van 3D-geprinte hoefschoenen. Deze kunnen op maat gemaakt worden voor de behoefte en conformatie van het individuele paard. Merel Hartmann, tweedejaars Master Student Paard vertelt jullie graag over het proces en de ontwikkelingen van het 3D-geprinte hoefbeslag. 

Mijn kat wordt ouder, wat nu?

Oudere katten (7+) kunnen dagelijks last hebben van pijn, zonder dat dit opgemerkt of behandeld wordt. Katten zijn namelijk meesters in het verbergen van pijn en ongemak. Chronische aandoeningen, zoals artrose en chronische nierziekte, worden daardoor vaak te laat opgemerkt. Wanneer de behandelmogelijkheden zeer beperkt zijn geworden, om het leed van de kat te verzachten. Het verschil in dierenartsbezoek tussen honden en katten is opvallend. Gemiddeld heeft een kwart van de katten afgelopen jaar een dierenarts gezien. Bij honden is dat 85-90%. Hoe vaak zou je eigenlijk naar de dierenarts moeten gaan? Vanaf welke leeftijd vaker? Op welke signalen zou je als eigenaar moeten letten voor het welzijn van je huisdier? Dierenarts Jeroen van der Meer geeft uitleg en handige tips.