Het adviescomité

Het adviescomité is een groep professionals werkzaam bij de Universiteit Utrecht die het bestuur van het Diergeneeskunde Outdoor Event advies geeft rondom de activiteiten die op het DOE zullen plaatsvinden. Het adviescomité komt meerdere keren per jaar samen met het bestuur, om het bestuur op deze manier te kunnen begeleiden en adviseren. 

Het advies comité

Het adviescomité is een groep professionals werkzaam bij de Universiteit Utrecht die het bestuur van het Diergeneeskunde Outdoor Event advies geeft rondom de activiteiten die op het DOE zullen plaatsvinden. Het adviescomité komt meerdere keren per jaar samen met het bestuur, om het bestuur op deze manier te kunnen begeleiden en adviseren. 

Het adviescomité

Het advies comité

Len Lipman

Len Lipman

Len Lipman is universitair hoofddocent aan de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Hij is dierenarts van opleiding en diplomaat van het European College of Veterinary Public Health. Hij promoveerde in Utrecht en werkte in onderzoek en praktijk in zowel Turkije als Marokko. Zijn onderzoek richt zich op risico’s voor de mens via dieren, hetzij door direct contact, hetzij door voedselproducten van dierlijke oorsprong. Hij richt zich momenteel op het verbeteren van de slachtcontrole door middel van CT-scan en algoritmen om de voedselveiligheid en het welzijn te verbeteren. Hij is coördinator van de track One Health in de master Diergeneeskunde aan de Universiteit Utrecht en lid van de Raad voor Dieraangelegenheden in Nederland. De Diergeneeskunde Outdoor Experience geeft de Faculteit Diergeneeskunde de mogelijkheid het grote publiek op de hoogte te brengen wat er gebeurt aan de opleiding Diergeneeskunde in onderwijs en onderzoek op de gebieden diergezondheid, dierenwelzijn en volksgezondheid.

Robin van den Boom

Robin van den Boom

Robin van den Boom is in 1996 afgestudeerd en heeft een specialisatie in de chirurgie van het paard voltooid bij de (toenmalige) vakgroep Algemene Heelkunde en Heelkunde der Grote Huisdieren. Na de diersoortgerichte reorganisatie van de faculteit in 1999 bleef Robin bij ‘Paard’. Na zijn promotie in 2004 is hij overgestapt naar de Inwendige Ziekten en sinds 2009 is hij Europees specialist Inwendige Ziekten van het Paard. Na 3 jaar in Australië gewerkt te hebben is hij teruggekeerd naar de faculteit in Utrecht, waar hij nu leidinggeeft aan de Inwendige Ziekten van het Paard. Het DOE is (min of meer) voortgekomen uit de Dag van het Aangespannen Paard en hij vindt het mooi dat studenten een evenement over ons prachtige vakgebied organiseren en ondersteunt hen daar graag bij.

 

foto PLAM

Peter Vos

Dr. Peter Vos is Universitair Hoofddocent en Europees specialist Voortplanting (ECAR) en sinds 1988 werkzaam aan de Universiteit Utrecht op de Faculteit Diergeneeskunde waar hij binnen de Sustainable Ruminant Health (SRH) groep binnen het Departement Population Health Sciences onderwijs verzorgt aan Bachelor en Master studenten Diergeneeskunde op gebied van de klinische Voortplanting, Fertiliteit en Obstetrie, en Voortplantingstechnieken bij Landbouwhuisdieren. Hij is in 1994 gepromoveerd op de Biochemische aspecten van Superovulatie bij koeien en senior-onderzoeker binnen de onderzoeksgroep ‘Fertility & Reproduction’ die zich met name richt op de invloed van metabole stress op de eicel en embryokwaliteit en de vruchtbaarheid prestaties bij hoogproductieve melkkoeien. Hij is vanaf het begin lid van de Adviescommissie van de DOE en draagt dit event een warm hart toe omdat hij het belangrijk vindt dat de faculteit Diergeneeskunde haar maatschappelijke rol op het gebied van diergezondheid en dierwelzijn open en onderbouwd uitdraagt naar de buitenwereld. Daarvoor biedt het DOE een prachtig platform!

Annemarie Spruijt

Annemarie Spruijt

Annemarie Spruijt, DVM PhD ECAR Diplomate, werkt als dierenarts, Europees specialist voortplanting bij het Departement Clinical Sciences. Naast haar interesse in deze vakinhoudelijke diergeneeskundige discipline, ligt haar andere interesse in de didactische en wetenschappelijke achtergrond van het diergeneeskundig onderwijs. Ze is in 2014 gepromoveerd in de medische en veterinaire onderwijskunde. Zij is, als Voorzitter van het Masterprogramma Gezelschapsdieren, het aanspreekpunt voor dit 3-jarige Masterprogramma voor docenten en studenten. Door de combinatie van haar werkzaamheden probeert ze een brug te slaan tussen de medisch/veterinaire onderwijskundige literatuur, onderwijsbeleid en de docent op de klinische werkvloer binnen de Faculteit. Ze vindt het belangrijk dat de Faculteit Diergeneeskunde voor iedereen toegankelijk is en haar activiteiten met de samenleving deelt. Ze vindt het geweldig dat studenten zich buiten de studie inzetten om diergezondheid en welzijn via de DOE op de kaart te zetten en draagt daaraan graag bij als lid van de Adviescomité. 

Marianne Sloet buiten

Marianne Sloet 

Marianne M. Sloet van Oldruitenborgh-Oosterbaan, studeerde in 1982 ‘cum laude’ af als dierenarts en na een periode parttime in de praktijk Montfoort-Oudewater en parttime bij de Faculteit Diergeneeskunde, was ze van 1983 tot eind 2021 voltijds aan deze Faculteit verbonden, vanaf 2013 als hoogleraar Inwendige Ziekten Paard. In 2002 is zij Europees Specialist Inwendige Ziekten Paard geworden en in 2019 Europees Specialist Sports Medicine en Rehabilitation. Na haar emeritaat op 13-12-2021 is zij parttime gaan werken bij de Dierenartsenpraktijk Krommerijnstreek te Schalkwijk en is zij, via haar eigen bedrijf ‘Eikenlust Equine Consultancy’, meer tijd gaan besteden aan het geven van voordrachten, aan het schrijven van artikelen (zowel wetenschappelijk als voor paardenhouders) en aan allerlei advieswerk. Zij begeleidt tot 2026 nog vijf promovendi op de Faculteit Diergeneeskunde. Prof. Sloet was president van het European College of Equine Internal Medicine (2002- 2008) en past-president van dit College (2008-2011). Zij was lid van de Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA, 2010-2018) en voorzitter van de Stichting Veearbitrage (2001-2020). Momenteel is zij sinds 2018 lid van de Raad voor Afgevaardigden van de KNMvD, voorzitter van de Adviescommissie Paard-en-Welzijn, lid van de ministeriële commissie voor besmettelijke dierziekten en voorzitter van de Werkgroep Paardengezondheid en van het Paardengezondheidsoverleg voor de Sectorraad Paarden (SRP). Ook verzorgt zij sinds 1996 het cornage-onderzoek voor diverse stamboeken. Marianne Sloet is veterinair adviseur van de KNHS, KWPN, NRPS en KFPS en zij is FEI Head Veterinarian voor Nederland. Zij vindt het leuk om na vele jaren betrokken te zijn geweest bij de ‘Dag van het aangespannen paard’, nu mee te denken bij de DOE.

Wieneke Driessen

Wieneke Driessen-Smits

Wieneke Driessen-Smits is binnen de Faculteit Hoofd Marketing & Communicatie. Zij heeft hiervoor al meer dan 15 jaar marketing expertise opgedaan bij verschillende bedrijven in de zakelijke dienstverlening. Wieneke zegt over het DOE het volgende: “Studenten Diergeneeskunde zijn, meer nog dan andere studenten, opvallend actief om anderen te laten zien wat hun vak inhoudt en waarom het zo belangrijk is voor onze maatschappij. Met veel toewijding en energie leggen ze uit hoe dierenartsen diergeneeskundige handelingen uitvoeren, zoals operaties. En welke geneesmiddelen juist wel of beter niet kunnen worden voorgeschreven. Maar ook hoe dierenwelzijn geborgd kan blijven, zeker nu in de maatschappij ook steeds meer belang wordt gehecht aan de intrinsieke waarde van het dier. En welke rol dierenartsen hebben voor de volksgezondheid, denk bijvoorbeeld aan het signaleren van zoönosen. Sinds de corona-pandemie zijn nog meer mensen zich ervan bewust dat de gezondheid van dier, mens en milieu met elkaar samenhangen. Ook zijn dierenartsen belangrijk voor onze voedselveiligheid, denk bijvoorbeeld aan de controlerende taak van de NVWA waar veel dierenartsen werken. Of voor ons klimaat, kijk bijvoorbeeld naar het voldoen aan stikstofnormen en de transitie naar een duurzame veehouderij. Kortom, dierenarts worden, betekent kiezen voor een verantwoordelijk beroep, daarom ben ik zo positief dat studenten diergeneeskunde al tijdens hun studie bereid zijn extra tijd te investeren om de maatschappij bij hun vak te betrekken. Eén van de manieren waarop dat gebeurt is de DOE-dag, vandaar dat ik dit als lid van het adviescomité graag met hen meedenk over een passend programma.”

 

Franck Meijboom

Franck Meijboom

Franck L.B. Meijboom is hoogleraar Sustainable Animal Stewardship. Hij studeerde theologie en ethiek aan de universiteiten van Utrecht (NL) en Aberdeen (UK). Vanuit zijn leerstoel is hij verbonden aan de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht en werkzaam bij het Ethiek Instituut van de Universiteit Utrecht. Daarnaast is hij Hoofd van het Centre for Sustainable Animal Stewardship en Departementshoofd van het Departement Population Health Sciences.  
Samen met zijn team zet Franck zich in om morele vragen met betrekking tot dieren in bijvoorbeeld natuur, landbouw of onderzoek te onderzoeken. Het gaat dan om vragen zoals, “Zijn er grenzen aan de inzet van dieren?” of “Hoe ver mag je dieren aanpassen aan onze wensen?”. De morele achtergrond van deze vragen wordt geanalyseerd en samen met mensen uit de praktijk wordt gezocht naar concrete antwoorden. 
Door zijn vele ervaring met ethische vraagstukken over onder andere dierwelzijn en zijn betrokkenheid bij de Universiteit Utrecht is Franck Meijboom een belangrijke aanwinst in het adviescomité van het Diergeneeskunde Outdoor Event.