Over
Het Diergeneeskunde Outdoor Event is een evenement georganiseerd door studenten van de faculteit diergeneeskunde in Utrecht op vrijwillige basis. Het is een educatieve en gezellige buitendag voor dierenliefhebbers van jong tot oud. Bezoekers kunnen kijken naar de prachtige shows en demonstraties op het hoofdplein of naar de spectaculaire mini-marathon. Er is ook een lezingen- en workshopplein, waar bezoekers van alles kunnen leren over dieren en aan de slag kunnen met praktische handelingen. Denk bijvoorbeeld aan een workshop tanden poetsen voor uw hond, lezingen over lymfedrainage bij het paard, of ga op tour met de innovatieve boer!
De vijfde editie van het DOE wordt gehouden op zaterdag 25 mei 2024. Van de online editie van het DOE in 2021 zijn diverse lezingen, workshops en rondleidingen terug te kijken op ons YouTube kanaal!
Over ons
Het bestuur van Stichting Diergeneeskunde Outdoor Event bestaat uit zes fanatieke studenten diergeneeskunde. Elk jaar rond september wisselt het bestuur voor zes nieuwe studenten. Het huidige bestuur der Stichting Diergeneeskunde Outdoor Event, onder de naam ‘PanDOEra’, bestaat uit:
Voorzitter:
Secretaris:
Penningmeester:
Vice-voorzitter:
Commissaris PR:
Commissaris Marathon:
Jim Grootscholten
Laura Meerwijk
Casper Völke
Daniela Bertelink
Linde de Lange
Nicolien de Haas
v.l.n.r.: Nicolien, Dani, Laura, Jim, Casper, Linde
Dag van het Aangespannen Paard
Stichting ‘Dag van het Aangespannen Paard’ (DAP) is opgericht in 1990. Het concept DAP werd voor het eerst opgezet door een aantal enthousiaste studenten diergeneeskunde en zo vond op 19 mei 1990 de eerste editie plaats. Dit was een groots succes en zo werd besloten een commissie diergeneeskunde studenten in het leven te roepen om elk jaar de DAP te organiseren. Naar verloop van tijd is deze commissie uitgegroeid tot een zelfstandig bestuur en werd de DAP georganiseerd door 6 studenten diergeneeskunde en een ondersteunend bestuurslid.
Elke bestuurslid heeft zijn eigen functie en commissie. Zo heeft de voorzitter de taak om alles in goede banen te leiden, zorgt de fiscus voor de sponsoren en heeft de vice-voorzitter de opdracht om genoeg vrijwilligers te regelen. De secretaris beheert de post en is verantwoordelijk voor het strodorp, de coördinator marathon zorgt ervoor dat er spectaculaire hindernissen worden neergezet voor de minimarathon en de commissaris PR zorgt voor alle promotie en het up-to-date houden van de website en social media.
Oude besturen
Maaike, Jette, Robin, Ghislaine, Esther & Joséphine
1e editie Diergeneeskunde Outdoor Event
De laatste editie van de dag van het aangespannen paard is gehouden in 2018. Om verschillende redenen was het vanaf dit moment niet meer haalbaar om het evenement in deze vorm voort te zetten. Er is besloten om bepaalde onderdelen te schrappen en hiervoor in de plaats ook de andere richtingen binnen de diergeneeskunde te belichten. Hierbij is het evenement in een compleet nieuw jasje gestoken. Zo is de naam natuurlijk veranderd en is er hierbij een passend logo ontworpen. De 1e editie van het DOE was een groot succes en heeft meer dan 2000 bezoekers getrokken.
1e Bestuur der stichting Diergeneeskunde Outdoor Event ‘Baanbrekend’
2e editie Diergeneeskunde Outdoor Event
Op 16 Mei 2020 zou de 2e editie van het Diergeneeskunde Outdoor Event plaatsgevonden hebben. Helaas kon het evenement dit jaar geen doorgang vinden vanwege de covid-19 pandemie. Dit jaar is wel de miniserie ‘studenten met een passie!’ op ons Youtube kanaal verschenen, waarin studenten met een passie voor dier of diergeneeskunde hun verhaal vertellen.
2e Bestuur der stichting Diergeneeskunde Outdoor Event ‘DOEltreffend’
Matthieu, Kasper, Wilco, Maaike, Sophie en Marit
Marit, Sophie, Kasper, Wilco, Matthieu
3e editie Diergeneeskunde Online Event
In 2021 werd de ‘O’ van Outdoor vervangen door Online. De coronamaatregelen zorgden er helaas voor dat een fysiek evenement wederom niet mogelijk was. De focus lag daardoor op een online evenement, waardoor we het DOE bij de bezoekers in de woonkamer konden brengen! Met behulp van een livestream waren er educatieve lezingen te volgen en tussendoor werden filmpjes afgespeeld van bijvoorbeeld rondleidingen over de Faculteit Diergeneeskunde, over de weg van de inseminatie van een koe tot het kalf en van een workshop verbandleer. Een aantal van deze filmpjes zijn nog te vinden op ons YouTube kanaal.
3e bestuur der stichting Diergeneeskunde Outdoor Event ‘DOElgericht’
4e editie Diergeneeskunde Outdoor Event
In 2022 was het dan eindelijk weer mogelijk om een fysieke editie van het Diergeneeskunde Outdoor Event te organiseren! En wat kunnen we spreken van een geslaagd evenement! Succesvolle elementen van het programma van 2019 werden teruggebracht en nieuwe elementen werden toegevoegd! Zo was onder andere het nieuwe landbouwplein met als thema “Op tour met de innovatieve boer” een groot succes!
4e bestuur der Stichting Diergeneeskunde Outdoor Event ‘Just DOE it!’
Fianne, Isabelle, Loes, Gianna, Joost, Daan
Isabelle, Guus, Tessa, Corien, Johan, Iris
5e editie Diergeneeskunde Outdoor Event
Ook 2023 bracht weer een prachtig Diergeneeskunde Outdoor Event. Het inmiddels alweer 3e fysieke DOE kon weer net wat groter aangepakt worden. Door alle regenval in de week voor het evenement kon helaas de paardensport geen doorgang vinden; een grote domper voor iedereen die zich zo had ingespannen voor de organisatie van de wedstrijd. Gelukkig bracht de dag zelf enorm mooi weer en kon er toch, met de nodige aanpassingen aan de plattegrond, een fantastisch DOE neergezet worden.
5e bestuur der Stichting Diergeneeskunde Outdoor Event ‘DOErend Hard’
Faculteit Diergeneeskunde
Het Diergeneeskunde Outdoor Event (DOE) zal plaatsvinden op het terrein van de faculteit diergeneeskunde in Utrecht. Aan de grens van Utrecht bevindt men zich hier in een groene omgeving tussen Utrecht, Zeist en Bunnik. De ideale plek voor het DOE dus!
De faculteit Diergeneeskunde is de enige plek in Nederland waar dierenartsen worden opgeleid. Onderwijs, onderzoek en patiëntenzorg gaan hier hand in hand. Op de faculteit is het grootste academische dierenziekenhuis van Europa te vinden. Alle erkende specialisatierichtingen zijn hier aanwezig, waardoor er met een heel brede blik naar het dier gekeken kan worden. Daarnaast vindt er onderzoek plaats naar de gezondheid, ziektes en welzijn bij dieren. Echter niet alleen dieren staan onder de aandacht bij het onderzoek op de faculteit Diergeneeskunde, ook de volksgezondheid en de omgeving worden meegenomen.
Docenten, dierenartsen, onderzoekers en studenten werken hier samen voor de gezondheid van alle dieren. Het DOE onderhoudt nauwe banden met de faculteit en hoopt dat u op het DOE de diergeneeskunde en de faculteit wat beter komt leren kennen!