Workshops
Voel je even een echte dierenarts en verbeter je skills tijdens een van onze leerzame workshops! Een plekje voor deze workshops is gratis. Het is niet mogelijk om vooraf een plaats te reserveren voor een workshop. De kaartverkoop zal bij de DOE-stand plaatsvinden, welke aan het begin van het evenemententerrein te vinden is.
Let op: vol is vol!
Het programma van 2025 is nog niet helemaal klaar, maar je er zijn al een aantal workshops bekend die je hieronder kunt vinden!
Hechten
Ben jij altijd benieuwd geweest wat er precies gebeurt aan het einde van elke operatie en wat er precies wordt bedoeld met een hechting? Kom dan vooral langs bij een van deze workshops! Binnen een halfuurtje krijg je te leren hoe een hechting wordt gezet en gaan we ook samen oefenen op een stukje kunsthuid. Doe mee en word een echte dierenarts is spé!

Koeien verlossen
Als een koe moet afkalven, hoe gaat dat dan? Is dat hetzelfde als een bevalling bij een vrouw? Kan de koe dat zelf of moeten we haar helpen? En wanneer is dan het moment om in te grijpen? Hier gaan we het allemaal over hebben in de workshop koeien verlossen. Ook zal aan bod komen hoe we dit doen, wat voor hulpmiddelen we hiervoor kunnen gebruiken en wat we doen als het allemaal echt niet lukt. Daarnaast gaan we het hebben over het pasgeboren kalf: hoe zorgen we dat die de beste start krijgt om zijn pasgeboren leven te beginnen? Tijdens deze workshop zullen jullie zien hoe een dierenarts ook verloskundige en gynaecoloog is, een heel mooi facet van ons beroep.

Narcose bij dieren: kruip in de huid van de dierenarts
Als huisdiereigenaar heb je het vast al eens meegemaakt of zul je het ooit gaan meemaken: je huisdier moet een ingreep onder narcose ondergaan. Misschien heeft hij een sok opgegeten, bleek hij bij de jaarlijkse controle een rotte kies te hebben of is het “gewoon” tijd voor de routinematige castratie. Routine of niet, het blijft een spannende dag voor zowel de patiënt als de eigenaar. Hoe kun je je huisdier het beste voorbereiden op de narcose? En wat gebeurt er eigenlijk precies bij de dierenarts, voorafgaand en tijdens de narcose? Naast de theorie zul je tijdens deze workshop ook zelf gaan oefenen met diverse handelingen, zoals bloedprikken en intuberen, onder toeziend oog van dierenarts Dian Pieters en paraveterinair dierenartsassistent Iris Schuitenmaker. Hierbij maken we gebruik van modellen van het Veterinair SkillsLab van de faculteit Diergeneeskunde. Kortom, kom naar onze workshop en leer alles over narcose bij dieren!
Pathologie
Doel van deze workshop is afwijkingen in een orgaan herkennen en kunnen beredeneren welk effect de afwijking heeft op de functie van het orgaan en de gevolgen voor het dier. Welke klinische klachten zal een eigenaar of dierenarts zijn bij het dier. Wat zijn de therapeutische mogelijkheden?
Zoals bij dit preparaat van een stuk darm van een hond: Wat is er afwijkend? Wat zijn de gevolgen voor het functioneren van dit deel van de darm? Wat zal het dier merken en wat zal de eigenaar zien aan het dier? Wat zijn de therapeutische mogelijkheden?

Stressvrij nagels knippen
Hoe blijft nagels knippen voor iedereen ontspannen; de ‘Low Stress Handling’ methode. Ben jij de eigenaar van een kat, konijn, cavia of hond? Is nagelverzorging altijd ‘een dingetje’ voor jullie? Ga je hiervoor zelfs naar de dierenarts? Maar wil je liever zelf leren hoe je je huisdier op een stressvrije manier kunt verzorgen? Doe mee aan mijn workshop waar ik je alles leer over ‘low stress handling’!
Onderwerpen die aan bod komen: Nagels knippen bij katten, konijnen, cavia’s en honden, een snuitje aanleren bij honden, het gebruik van handdoeken om je huisdier ontspannen te houden.
Schrijf je in en ontdek hoe je de nagelverzorging van je huisdier aangenamer kunt maken voor zowel jezelf als je dierenvriend!

Verbandleer bij het paard
Het komt helaas niet zelden voor dat paarden wonden oplopen; ze doen iets te druk in de paddock, hebben een onderling conflict of tikken zichzelf aan met hun achterbenen. Wanneer je jouw paard met een wond aantreft is dit vaak erg vervelend en wil je natuurlijk dat de dierenarts zo snel mogelijk komt om het paard te behandelen. Het is in dit geval fijn als jij als paardeneigenaar alvast een verband aan kunt leggen om de wond te beschermen totdat de dierenarts er is. Wil je dit leren? Kom dan naar de workshop Verbandleer en leer hoe je een verband aan het onderbeen van een paard aanlegt. Het aanleggen van het verband wordt eerst uitgelegd en gedemonstreerd, waarna je zelf op paardenbenen kunt oefenen. Zo kun jij na het volgen van de workshop zelf jouw paard verbinden in geval van spoed!

Hersenwerkworkshop WoofExperience Hondenschool
Op 17 mei nodigt WoofExperience Hondenschool je uit voor een inspirerende hersenwerkworkshop tijdens het Diergeneeskunde Outdoor Event. Deze workshop biedt jou en jouw hond de kans om samen te werken en mentale uitdagingen aan te gaan. Hersenwerk is een geweldige manier om de band met je hond te versterken, terwijl je hond tegelijkertijd zijn cognitieve vaardigheden ontwikkelt en plezier beleeft.
Neem deel aan deze interactieve sessie en ontdek de vele voordelen van hersenwerk voor honden. Wij kijken er naar uit om je te verwelkomen op het DOE en natuurlijk bij onze stand waar we diverse artikelen hebben voor jouw hond.
