Lezingen
Wil jij meer op een laagdrempelig niveau meer leren over een van de vele diergeneeskundige onderwerpen. Neem dan een kijkje bij een van onze interactieve lezingen! Een plekje voor een lezing is gratis. Het is niet nodig om vooraf een plaats te reserveren voor een lezing. Komend jaar in 2025 kan je komen luisteren naar de volgende lezingen.
Aseal
Machteld Geut is zeehondenarts bij ‘A Seal’, een zeehondenrevalidatiecentrum in Stellendam. In haar laatste jaar aan de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht deed ze al onderzoek naar zeezoogdieren. Na haar afstuderen begon ze haar carrière in de gezelschapsdieren, maar besloot ze voor vier jaar naar Kenia te verhuizen. Daar trouwde ze en kreeg kinderen voordat ze later terugkeerde naar Nederland. Ze werkte meer dan 10 jaar in de praktijk met gezelschapsdieren en paarden voordat ze terugkeerde naar zeezoogdieren om zich verder te ontwikkelen binnen de “zeehondengeneeskunde” en ook onderzoek naar deze diersoort te gaan doen. Sinds 2014 is ze verantwoordelijk voor de veterinaire zorg van alle binnenkomende patiënten bij A Seal, Mensen die dagelijks op de Wadden- en Noordzee varen, zien regelmatig verstrikte zeehonden. De dieren zijn verstrikt geraakt in materialen als visnetten, aardappelzakken, bouwplastic of ander afval dat in het water terecht is gekomen. Dit beperkt de zeehond erg, waardoor hij niet meer kan jagen. Het dier zal uiteindelijk sterven door uithongering, verstikking of uitputting. Om deze verstrikte zeehonden te helpen, hebben de drie zeehondencentra in Nederland de handen in een geslagen. Het Seal Response Team. Het helpen van dieren die op wadplaten liggen of vrij in zee zwemmen vergt echter een geheel eigen werkwijze.

Dementie bij huisdieren
Heb jij een ouder wordende hond of kat thuis rondlopen? En twijfel je of jouw vrolijke viervoeter symptomen van dementie vertoont? Of ben je benieuwd naar hoe je een dier met dementie kunt ondersteunen? Kom dan naar de lezing over dementie bij huisdieren op het lezingenplein. In deze 20 minuten durende lezing krijg je een korte stoomcursus over dit ziektebeeld dat we helaas steeds vaker zien. We wandelen samen langs de symptomen van dementie en bespreken hoe jij je dier met dementie kunt helpen om toch nog alles uit het leven te halen.
Deze lezing wordt gegeven door Mandy van Koppen, dierenarts gezelschapsdieren en junior docent op de Universiteit Utrecht, faculteit Diergeneeskunde. Deze lezing is tot stand gekomen in samenwerking met de Gedragskliniek voor Dieren van de faculteit Diergeneeskunde
