Lezingen
Wil jij meer op een laagdrempelig niveau meer leren over een van de vele diergeneeskundige onderwerpen. Neem dan een kijkje bij een van onze interactieve lezingen! Een plekje voor een lezing is gratis. Het is niet nodig om vooraf een plaats te reserveren voor een lezing. Afgelopen jaar werden de volgende lezingen gegeven.
Doorbraak in de wereld van de kat: een nieuw diabetes medicijn
Suikerziekte bij de kat vereiste, tot vrij recent, vrijwel altijd het tweemaal daags toedienen van een insuline-injectie. Vervelend voor zowel de kat als de eigenaar. Bovendien is er altijd het risico op het optreden van een hypo. Verder is het uiterst lastig om katten met suikerziekte goed te reguleren met insuline; er zijn vaak grote schommelingen in het bloed glucose gehalte. Al deze factoren dragen er aan bij dat 1 jaar na het stellen van de diagnose suikerziekte 30% van de katten geëuthanaseerd is.
Gelukkig is er hoop. Dit jaar wordt een nieuw type medicijn op de markt gebracht voor katten met suikerziekte. Het betreft een medicijn dat éénmaal daags, als druppels over het voer, moet worden toegediend. Het nieuwe medicijn zorgt ervoor dat de bloed glucose concentratie vrijwel de gehele dag prachtig is. Er een kleine kans op een zogenaamde “keto-acidose”, maar het middel leidt niet tot een hypo.
Fysiotherapie voor je dier
Fysiotherapie voor honden, bestaat dat? Jazeker! Net als bij mensen, zijn ook dieren gebaat bij fysiotherapie. Bijvoorbeeld na een voorste kruisband-operatie, bij een hernia of als een hond last heeft van artrose. Fysiotherapie kan ook preventief helpen. Zo blijft de hond in de best mogelijke conditie en wordt de kans op klachten verkleind. De dierenfysiotherapeut helpt dus bij het oplossen van gezondheidsproblemen rondom het bewegingsapparaat van dieren.
Benieuwd hoe een bezoekje bij de dierenfysiotherapeut eruit ziet? In deze lezing leer je daar meer over. Er wordt besproken hoe je dierenfysiotherapeut kan worden, hoe een consult eruit ziet, voor welke honden fysiotherapie kan helpen en wat de behandelmogelijkheden zijn. Tot slot is er genoeg ruimte voor vragen. Kom dus zeker even langs!
In het hoofd van een dierenarts
Of het nou voor de jaarlijkse vaccinatie is of omdat je hond of kat zich niet lekker voelt, je bent waarschijnlijk wel eens met je huisdier bij de dierenarts geweest. Waarschijnlijk vertelt jouw dierenarts je een heleboel informatie tijdens zo’n consult. Maar wist je dat een dierenarts ook heel veel dingen denkt tijdens onderzoeken van jouw huisdier? Dierenartsen zijn getraind om in korte tijd heel veel belangrijke waarnemingen te doen aan jouw huisdier. Bijvoorbeeld over hoe een hond de spreekkamer in komt lopen of waarom die kat zo’n vreemd geluid maakt bij het ademen.
Lijkt het je om te leren waar een dierenarts tijdens het consult nou allemaal op let en aan moet denken? Kom dan naar de lezing ‘Een kijkje in het hoofd van een dierenarts’ op het lezingenplein. Gegeven door Mandy van Koppen, dierenarts gezelschapsdieren en junior docent op de Universiteit Utrecht faculteit Diergeneeskunde.
Op weg naar een sociale hond
Socialisatie is een bijzondere levensfase bij een dier waarin het extreem ontvankelijk is voor bepaalde leerervaringen. We onderscheiden de eerste socialisatiefase en de tweede socialisatiefase, waarbij de eerste fase de meest sensitieve fase lijkt. De socialisatie moet dan ook zorgvuldig ingevuld worden, zodat het dier op latere leeftijd goed kan functioneren in de maatschappij. Dit houdt in dat het dier herhaaldelijk bloot moet worden gesteld aan verschillende sociale prikkels, zoals soortgenoten, andere diersoorten waaronder ook wij mensen en geluiden.
Maar hoe doe je dit nu precies? En wat is de rol van de fokker hierbij? En wat zijn de gevolgen als een dier niet goed gesocialiseerd is? Daar ga ik u over vertellen tijdens het Diergeneeskunde Outdoor Event.
De kip in de achtertuin
Als enthousiaste hobby pluimveehouder ben je vast altijd op zoek naar manieren om het welzijn van je gevleugelde vrienden te verbeteren. En wat is een betere manier om je kennis te vergroten dan door deel te nemen aan een interessante lezing over het houden van kippen en het herkennen van basale kippenziekten?
Gerben Verrips, een gepassioneerde dierenarts met een liefde voor hobbypluimvee en tevens eigenaar van Verrips Pluimvee, zal deze lezing leiden. Tijdens deze lezing zal hij ingaan op de diverse aspecten van het kippenhouden, van de beste praktijken voor verzorging tot het belang van het herkennen en behandelen van verschillende kippenziekten.
Of je nu een doorgewinterde pluimveeliefhebber bent of net begint aan je avontuur met kippen, bijwonen van deze lezing heeft al snel waardevolle informatie te bieden. Bereid je voor op een boeiende presentatie waarin je kennis wordt verrijkt en je vaardigheden als pluimveehouder worden versterkt.
Manen en mensen: lijkt ons lichaam op een paard?
Aseal: een zeehond in de problemen
Machteld Geut is zeehondenarts bij ‘A Seal’, een zeehondenrevalidatiecentrum in Stellendam. In haar laatste jaar aan de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht deed ze al onderzoek naar zeezoogdieren. Na haar afstuderen begon ze haar carrière in de gezelschapsdieren, maar besloot ze voor vier jaar naar Kenia te verhuizen. Daar trouwde ze en kreeg kinderen voordat ze later terugkeerde naar Nederland. Ze werkte meer dan 10 jaar in de praktijk met gezelschapsdieren en paarden voordat ze terugkeerde naar zeezoogdieren om zich verder te ontwikkelen binnen de “zeehondengeneeskunde” en ook onderzoek naar deze diersoort te gaan doen. Sinds 2014 is ze verantwoordelijk voor de veterinaire zorg van alle binnenkomende patiënten bij A Seal, en in haar workshop zal ze ons meer vertellen over hoe je een zeehond sonde voeding geeft en hoe je een algemeen onderzoek kunt doen bij deze dieren
Aangeleerde hulpeloosheid bij het paard
De dierenarts bij defensie
“Wat doet een dierenarts bij Defensie? Voor die paar honden en paarden die we nog hebben?” Het antwoord op deze vraag is “Nee”, maar waar dan wel voor? Dat gaat u horen bij de lezing ‘De dierenarts bij defensie’, gegeven door een van de 10 veterinaire “non-battle injury experts” van de Nederlandse Defensie; One Health in optima forma, dus vooral gericht op de gezondheid van de grootste diersoort: de mens”
Een vis op het spreekuur
In deze interactieve lezing gaat dierenarts voor vissen Melchior de Bruin uitleggen waarom een zieke vis bijna altijd het gevolg is van een gebrek aan speciale bacteriën in het water. Goede bacteriën die afvalstoffen van de vissen in het water kunnen ontgiften.
Tijdens deze lezing is er de mogelijkheid om te oefenen met het uitvoeren van een waterkwaliteits-test. Aanwezigen mogen ook een watermonster mee te nemen van een eigen aquarium of vijver om daarmee te oefenen (tot de tijd en/of watertestjes op zijn).
Instructie voor nemen watermonster:
- Neem zo kort mogelijk van te voren een watermonster van 200-500 ml
- Neem dit monster mee in een goed afsluitbaar potje/bakje of nog makkelijker: een schoongespoeld leeg frisdrankflesje.
- Zorg voor zo min mogelijk lucht bij het monster.
De strijd tegen blauwtong
In het najaar van 2023 maakte het blauwtongvirus zijn herintrede in Nederland nadat het in 2008 voor het laatst had gecirculeerd onder onze veestapel. Vele schapen en koeien werden ziek zelfs tot overlijden toe. Op dit moment wordt er massaal door dierenartsen gevaccineerd tegen het virus om een nieuwe storm aan besmettingen dit voorjaar, wanneer de knut weer actief wordt, te voorkomen. Welke verschijnselen veroorzaakt het virus en hoe verschilt dit tussen schapen en koeien, en wat kunnen we er tegen doen om verspreiding en verschijnselen te voorkomen? Al deze vragen en meer zullen beantwoord worden door dierenarts Maaike Röling tijdens deze interessante lezing over het blauwtong virus in Nederland!